dimarts, 3 d’abril del 2012

CLASSIFICACIÓ DE LES FRUITES

  • Segons la llavor que te el fruit, es clasifiquen en:
1. Fruites de pinyol: Són aquelles que tenen una llavor gran i de
corfa dura, anomenada pinyol, com l'albercoc.
2. Fruites de llavor: Són les fruites que tenen diverses llavors
petites i de corfa menys dura com la pera i la poma.
3. Fruita de gra: Són aquelles fruites que tenen infinitat de
minúscules llavors com la figa i la maduixa.
  • Segons com sigui el temps des de la seva recol·lecció, la fruita es classifica en:
1. Fruita fresca, si el consum es realitza immediatament o als pocs
dies de la seva collita, de forma directa, sense cap tipus preparació o cuinat.
2. Fruita dessecada o fruita pansa: És la fruita que després d'un
procés de dessecació es pot consumir als mesos, i fins i tot anys després de
la seva recol·lecció. La fruita dessecada no és sinònim de fruita seca.
  • Altres grups de fruita comprenen:
1. Cítrics com la taronja i la llimona.
2. Exòtiques com la pinya i la xirimoia.

  • Segons el desenvolupament de les fruites:
1. Fruites simples: Es desenvolupen a partir d'un sol pistil, mono o pluricarpelars,
com ara el raïm, taronges o el meló.

Al seu torn les fruites simples poden donar origen a cinc modalitats principals:

1. Baia: El pericarpi sencer, és a dir les tres capes exocarpi,
mesocarpi i endocarpi, està poc diferenciat. Les parets de l'ovari engrosseixen
i es fan sucoses. Part de l'exocarp forma una pell com ara els plàtans, dàtils,
kiwis, nabius. Posseeixen una o diverses llavors.
2. Hesperidi: És un tipus especial de baia amb pell rugosa. L'interior
del fruit està dividit per septes o barandats donant origen a tants gallons com
a carpels, per exemple tots els cítrics. Posseeixen diverses llavors, fins i tot
sense llavors, per partenocarpia.
3. Pepònides: És una altra variant de la fruita en baia amb pell dura.
L'interior d'aquesta fruita no està dividit per septes, com per exemple els
melons. Les llavors poden estar disperses pel pericarpi o bé agrupades en
filaments. No es distingeix l'endocarpi.
4. Drupa: Posseeixen poques llavors (una o en molt curt nombre)
envoltades d'un endocarpi fibrós i dur, generalment deixant un buit entre ell i el
mesocarpi carnós. L'exocarp dóna origen a una pell suau com per exemple
les bresquilles, prunes, cireres i mangos. L'ametla, en contra del que es creu,
no és la coberta de la llavor sinó l'endocarpi. També s'anomenen fruites de
"pinyol".
5. Poma: És una fruita carnosa. Les llavors o pipes estan rodejades
per un endocarpi coriaci semblant al paper. La part carnosa procedeix del tub
floral com per exemple la poma i la pera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada